Satisfacție sexuală și stres

   În primavara anului 2014, la simpozionul de cercetări ştiinţifice al Universităţii Tibiscus am avut prima ocazie de a prezenta studiul ce reprezinta şi lucrarea mea de licenţă de la terminarea Facultăţii de Psihologie. Scopul acestui studiu a fost investigarea relației dintre satisfacția sexuală și stresul perceput la tineri din Timișoara.
  Mult contestata arie a sexologiei este de interes general. Dacă studiem piramida nevoilor lui Abraham Maslow, prima treaptă include nevoile fiziologice: aer, apă, hrană, sex, somn, homeostazie și excreție. Pentru a putea să ne ocupam de alte nevoi în procesul atingerii echilibrului, este esențial să fie satisfăcute toate nevoile de bază.
  Domeniul psihosexologiei este unul relativ puțin investigat, deși sexualitatea reprezintă un aspect esențial pentru majoritatea indivizilor. În această arie studiile sunt puține iar materialele din mass media promovează excesul, vulgaritatea și chiar agresivitatea în detrimentul informării corecte si profesionale.
  Studiile documentate au pornit de la Alfred Kinsley (1894-1956), un mare deschizător de drumuri în aria sexologiei, care a folosit tehnica interviului pe aproximativ 12.000 de subiecți, pentru a putea să studieze comportamentul sexual uman.  Masters & Johnson  au studiat între 1954 și 1965 peste 10.000 de raporturi sexuale a 382 femei și 312 bărbați pentru a putea înțelege complexitatea actului sexual din punct de vedere anatomic, fiziologic , social și psihologic.
  Mică descriere a conceptelor de bază din studiu: Satisfacția sexuală se referă la nivelul în care percepem că activitatea noastră sexuală ne întâmpină nevoile sexuale. Raportat la cuplu acest lucru se traduce prin echilibrul între îndeplinirea nevoilor sexuale ale unui partener în egală măsură cu nevoile celuilalt partener.
   Nevoile sexuale variază de la individ la individ. De menționat este că în urma studiilor realizate pana acum frecvența și propria satisfacție nu sunt decisive pentru rezultatul final, ci aspecte precum satisfacția partenerului și satisfacția emoțională sunt des menționate.
  Termenul de stres are origine anglo-saxonă şi înseamnă presiune, apăsare, accent, forţă, tensiune. Stresul perceput se referă la starea subiectivă de stres resimțită de individ, felul în care el își evaluează nivelul de stres.
Ipotezele studiului:
  1. Există diferențe în privința satisfacției sexuale între subiecții de sex bărbătesc și cei de sex femeiesc.
 2. Există o legătură de asociere între satisfacția sexuală și stresul perceput.
  3. Există o legătură de asociere între satisfacția sexuală și vârstă.
 Populația de referință este reprezentată de tineri cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani din Timișoara și se află într-o relație intimă de tip heterosexual. De aici am ales în mod aleator un eșantion format din 30 de cupluri, respectiv 60 de subiecți
  Acestor subiecţi (cărora doresc să le mulţumesc pentru implicare şi ajutor) le-au fost aplicate chestionarul ISS (Hudson) - Indexul satisfacției sexuale şi scala PSQ (Levenstein) – Chestionarul de stres perceput.
  După prelucrarea datelor s-a observat că nu există diferențe în ceea ce privește satisfacția sexuală la subiecții de sex bărbătesc, comparativ cu cei de sex femeiesc.
  S-au găsit corelații între nivelul satisfacției sexuale și nivelul stresului perceput, cu cât stresul perceput era mai crescut cu atât nivelul satisfacţiei sexuale a fost mai ridicat.
  O altă diferenţă statistic semnificativă a fost între nivelul satisfacției sexuale și vârstă, satisfacţia crescând cu vârsta pe segmentul de vârstă studiat. O veste bună pentru cei aflaţi tinereţea timpurie.
  Limite: Aproximativ 80% din persoanele abordate au refuzat să participe la studiu,  afirmând că: „este un subiect prea intim”. 
  Durata relației –monotonie sau noutate; autoerotismul; o posibilă sarcina ce poate face raporturile sexuale mai rare sau scăzute calitativ; condițiile de viață; un posibil conflict cu partenerul etc.
Consider acest studiu de interes general și poate fi utilizat pentru:
-   Informarea adolescenților și tinerilor, pentru a avea șansa unei    dezvoltări psihosexuale armonioase.
-   Documentarea persoanelor de orice vârstă, pentru a conștientiza importanța acestui subiect și a comunica mai deschis cu partenerul în vederea creșterii nivelului de intimitate.
-  Consilierea cuplurilor ce se confruntă cu probleme de natură sexuală, pentru a le îmbunătății relația, a le crește satisfacția în cuplu și a evita infidelitatea, despărțirile, divorțurile, agresivitatea în familie etc.

-  Îmbunătățirea stării de sănătate, prin beneficiile psihice și fizice aduse de o viață sexuală satisfăcătoare. Evitarea tulburărilor precum depresia și anxietatea, ca rezultante a stresului.

Comments

Post a Comment

Popular Posts